Urfa Taş Blok Taş Üretim Tesisi

Urfa Taşına Sahip Çıkılmıyor!

Urfa Taşına Sahip Çıkılmıyor!

Nahit taşlarının kullanıldığı evlerde kışın sıcak tutma, yazın ise oda içindeki havayı serin hale getirme özelliği var. Taş oymacılığı denince Urfa'nın ayrı bir yeri var. Şanlıurfa'nın değişik bölgelerinde çıkarılan nahit taşının işlemeye son derece elverişli olması, mimaride zengin bir taş süsleme geleneğinin doğmasına neden oldu. Bediüzzaman mezarlığı yanında taş oymacılığı yapan Yusuf Ot, sadece mezar taşı ile ilgili taş yapmadıklarını belirterek, tarihi yerlerin dekorasyon çalışmalarını da yaptıklarını ifade etti.

ANTEP TAŞIMIZI DA MI ALACAK?
Yusuf Ot, Urfa taşının diğer taşlardan çok farklı olduğunu ve Türkiye'de çok nadir bulunan bir taş olduğunu ifade etti. Yetkililerin Urfa taşına sahip çıkmadığını kaydeden Ot,"Babam, dedem bu Urfa taşı oymacılığı yapıyoruz. Oğlumda şu an bu işin okulunu okuyor, yani ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Sadece mezar taşı ile ilgili iş yapmıyoruz, çeşme yapıyoruz, şadırvan yapıyoruz, minare ve cami yapıyoruz. Yerimiz mezarlığın yanı olduğu için mezar taşlarını da yapıyoruz. Ben 40 yıldır bu işi yapıyorum. Biz işimizi severek yaptığımız için işin parasal boyutuna fazla bakmıyoruz. Biz bu işe başlarken çok büyük eziyetlerle başladık, Urfa'da 1989-1999 arası Urfa taşı ölmüştü. Dönemin Valisi Ziyaettin Akbulut geldi bize ön ayak oldu bu işi az karla şimdiye kadar getirdik. Biz 20 gün sonra bu işi bırakacağız, bürokrasi bu işe eğilmiyor, örneğin Antep otobüs tutup buralara kadar gelip Urfa'nın taşına ve tarihi eserlerine bakın diyor" dedi.

'BU URFA TAŞI EVREN SANAYİ'DE ÇIKIYOR'
Yeni mezarlığa taşınmalarını isteyen, belediyeden dolayı işi bırakacaklarını belirten Ot, "Bizim yetkililer destek olmuyor, bize buradan taşının diyorlar. Bu sanatın göz önünde olması gerek, bize yeni mezarlığa taşının diyorlar. 25 kilometre uzakta ne yapacağız orda kim oraya gelir. Zaten piyasada kriz var, yani bu sektörde biraz gerilemem olur, biz bu işe bir sanat verdik işin cefasını çektik, yıllarda iş yapmadığımız zamanları hatırlıyorum. Bu iş için evimizi sattık, babamızdan kalan tarla vardı onu sattık, tek amacımız bu sanat ayakta kalsın. Harran Üniversitesinde benim yanıma 5 tane öğrenci geliyor staj için, biz yeni mezarlığa gitsek o öğrenci nasıl gelecek oraya otobüs yok bir şey yok. Biz sadece bunlarla kalmıyoruz biz evleri sokakları dekorasyon yapıyoruz, bu yaptığımız işlerin sahibi ben oraya gittiğimde nasıl yanıma gelecekler. Ben buradan götüreceğim taşı oradan getirsem buraya daha pahalı oluyor burada 3 TL ye verdiğim taşı oradan getirsem 6 TL ye vereceğim. Burada eğer cenazeler defnedilmeyecek olursa gideriz biz buradan ama mezarlık çalışacaksa bizim buradan gitmemiz bir anlam ifade etmiyor. En pahalı bir mezar taşı 600 TL çeşme ise 1200 TL arası fiyatları. Ben oğlumu bu iş için okutuyorum şuan bizden sonra o devam etsin bırakmasın bu mesleği diye. Bu Urfa taşı Evren Sanayi'de çıkıyor, oda bir maden zaten buradan yetkililere sesleniyorum burası taşın beşiği, Mardin, Kayseri demiyorum bizim taşımız kışın sıcak, yazın serin oluyor. Çok nitelikli bir taş malzemesi Türkiye'de nadir bulunan bir taş" şeklinde konuştu.

Haber bilgilendirme amaçlıdır (ARŞİV)

(Kaynak: Gazeteipekyol)